СТЕФАН СТОЙЧЕВ Е МЪЖ НА ГОДИНАТА 2011

Спасителят от магистрала "Тракия" Стефан Стойчев е Мъж на годината 2011. В цялата история на класацията той е първият непопулярен човек, който я оглавява. 29-годишният Стефан от Чирпан, който през лятото помогна на много хора да се измъкнат от катастрофиралия автобус на магистралата близо до Пловдив, промени неписаното правило, че този конкурс се печели основно от политици и спортисти. Той е и един от най-младите мъже, получавали някога престижната титла.

Стефан Стойчев застана на първото място в анкета след онлайн гласуване, като изпревари актьора Христо Мутафчиев и треньора по борба Симеон Щерев, които също бяха номинирани за отличието. За героя от магистрала "Тракия" своя вот дадоха 6804 души. Актьорът, който играе Александър Миронов в хитовия криминален сериал на БНТ "Под прикритие", остана втори с 435 гласа, а треньорът на Станка Златева е трети с 407 гласа.

Историята на младия мъж от Чирпан стана обществено достояние благодарение на екипа на Дарик радио-Пловдив, който първи го откри няколко дни след жестоката катастрофа, взела девет жертви. Самият Стефан обясни тогава, че не е търсил публичност за достойната си постъпка, защото не смята, че думите "човечност" и "известност" са синоними. Че това, което е направил в нощта на 15 юни заслужава не само уважение, му показаха хората, които чрез гласовете си го избраха за Мъж на годината.

За да получи наградата си, Стефан Стойчев дойде от Чирпан в София заедно със съпругата си и дъщеря си Преслава. На церемонията в Младежки театър "Николай Бинев" на 5 януари 2012 г. присъстваха и неговите родители. 29-годишният мъж вече е притежател на уникална сабя, изработена от Васил Попов - президент на Първи частен ювелирен двор "Кесар", на която е гравирано името му. Връчи му я изпълнителният директор на Дарик Радосвет Радев. Заради старо поверие Стойчев я откупи от Радев с монета от 1 лев. Според вярването, така тя никога няма да застане между двамата.

 

Мъж на годината 2011, заради когото цялата зала стана на крака, получи още бутилка Johnnie Walker Black Label и mp3-плейър, осигурен от Bang & Olufsen.

 

Спасителят от магистрала "Тракия" сподели при награждаването: "Сабята, която получих е тежка. Тежко е и признанието, което нося на гърба си в момента. Трябва достойно да го защитавам през следващите години. Искам да благодаря на всички, които ме подкрепиха, и най-вече на журналистите от Дарик, които ме откриха". »

 

В крак с времето

Destructive Creation

Destructive Creation е името, което използват за себе си. Разкриват, че са млади момчета, но не знаем нито как се казват, нито как изглеждат. Те изрисуваха паметника на Съветската армия в София и за кратко го вкараха "В крак с времето".   »

Дух на добродетелност

Отец Андон Шавулев

Отец Андон Шавулев служи в храма "Въведение Богородично" в Благоевград. Освен на Бога, той се е посветил и на изоставени деца и сираци, на които е треньор по бокс. Учи ги не само на силата на юмруците, а и на силата на духа.  »

Крачка на годината

Пламен Деянов

Пламен Деянов е добре познат сред ценителите на модерното изкуство на много места в Европа и Америка, но все още е малко известен в България. Той е авторът на уникалния проект за Бронзова къща във Велико Търново.  »

Легенда

Рангел Вълчанов

Рангел Вълчанов е сред големите имена в киното ни. Той е Легенда не само заради постиженията в професията си, но и заради цялостното си поведение в живота. Ето защо тази награда е израз на уважение към един изумителен човек.  »