Снимка: Creative Visual Solutions

За седма поредна година Дарик радио отличи най-успешните български мъже на специална церемония в чест на "Мъж на годината" 2014.

С голяма преднина в публичното гласуване заслужено отиде при "златният физик" на България Теодосий Теодосиев. Той е създател специализирана школа по приложна математика и физика, която стои в основата на успеха на много млади българи, златни медалисти на международни олимпиади. Автор и на уникалната методика за създаване на силов интелект, както и активен общественик.

Представянето на неговата номинация в конкурса представиха с лични речи проф. Иван Илчев, Ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и акад. Никола Саботинов, бивш председател на БАН.

Наградата му бе врчъена по традиция от изпълнителния директор на Дарик радио Радосвет Радев, който сподели:

"Има ли някой, който се съмнява в прекрасното бъдеще на България? Това е едно най-великите ми преживявания - мъдрите, велики, красиви, пчитани титани на българското мъжество. Убеден съм, че са малко наградите, за да можем да покажем приноса на всеки един в тази държава."

Ето какво сподели и учителят Теодосий Теодосиев минути след като получи уникална френска кавалерийска сабя, с каквато по традиция се награждават отлиените с титлата "Мъж на годината":

"Не съм горделив човек и не смятам да се възгордявам, нито щях да се притеснявам, ако не бях станал Мъж на годината. Смятам, че в България има много достойни хора, и останалите номинирани също бяха много достойни за това отличие. Това е много важна за ориенатацията на наето общество. Ние ставаме повече европейци и това е добрата новина според мен.

Аз ще продължа да работя с децата докато мога. Работата с децата е един безкраен празник за мен. Това е чувството, че ставаш творец."

Подгласник на физика Теодосий Теодосиев бе алпинистът Боян Петров, който със свърхчовешки подвиг, само за 2 месеца изкачва 3 осемхилядника. Представянето на неговата номинация бе от първата жена, изкачила връх Еверест - адвокатът Петя Колчева. Първите думи на Боян след получаването на отличието му за второ място в класацията бяха:

"Чест е, че от 3 млн. и половина мъже, хора като нас тримата са номинирани в този конкурс. На мен новината ми дойде като гръм от ясно небе, но когато има класация и публичен вот, разбираш, че може обществото наистина смята обикновени хора като нас за успели, за пример за решителност и дух. Така изплуваме в една друга среда."

На третото място в класацията попадна писателят Милен Русков с романа "Възвишение".

Наградата в категорията "Легенда" получи журналистът Петко Бочаров и му бе връчена от журналистът Георги Тошев. Първи думи на Бочаров бяха:

"Да нарекат Легенда е голяма отговорност. Когато си постигнал високо ниво и си успял е голяма отговорност да не падаш и милиметър под това ниво, защото това няма да е просто посредственост, а значи направо да паднеш в плявата."

Най-елегантен мъж пък стана собственикът на футболния клуб "Лудогорец" Кирил Домусчиев.

За първа година по случай "100 години българско кино" бе създадена и нова категория "Киноекип на годината", а отличието отиде при екип на филма "Съдилището" с режисьор Стефан Командарев. Ето какво сподели той след получаването на наградата"

"100 години наслагване на таланти, на филми, на култура и история. Можем само да си пожелаем това да е една солидна основа да продължаваме в същия дух."

Скулпторът Павел Койчев получи специална награда на Дарик радио, която му беше връчена от художникът Греди Асса. Отличието "Иноватор на годината" бе представено от вицепремиерът на България Румяна Бъчварова, която награди Ивайло Пенчев, за неговите бизнес постижения на световно ниво.

Сред отличените на церемонията "Мъж на годината" имаше и дама. Това бе водещата на новините на bTV Лиляна Боянова, която бе наградена в категорията "Мис TV чар".

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК ИЛИ НА ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НА КОНКУРСА.


Гласуването за „Мъж на годината 2014" на официалния сайт на конкурса manoftheyear.bg. продължи до 12 януари. Още със старта на публичното гласуване, бяха отчетени близо 3000 гласа рамките на 2 дни. Вотът за победителя достигна 68,8 %, като запазваше относителна преднина през целия период на гласуването. Боян Петров събра 22,4 % от гласовете, а писателят Милен Русков 8,8 %, което го нареди на трета позиция.

В надпреварата за челната тройка в конкурса „Мъж на годината 2014" само с няколко точки разлика остана тенисистът Григор Димитров, който попадна в топ 3 на миналогодишното издание. Висок вот събра столетникът дядо Добри, който е пример за добрина и честност на поколения българи. Сред номинираните се откроиха и отец Иван от Нови хан, Обобщен образ на доброволците, които спасиха човешки животи по време на бедствията в България през тази година, Дениз Игнатов - бащата на талантливите 10-годишни пианисти Хасан и Ибрахим, полк. Николай Николов, Максим Ешкенази, д-р Мирослав Ненков, Александър Морфов, Кубрат Пулев и други.

През последните години с титлата „Мъж на годината" бяха удостоени:
- 2013 - боксьорът Кубрат Пулев
- 2012 - Петър Петров, спасителят-механик от кораба „Коста Конкордия"
- 2011 - Стефан Стойчев, спасителят от магистрала „Тракия".

Първият „Мъж на годината", който получава като награда уникална сабя, е Христо Стоичков през 1994 г. Оттогава досега всички победители се награждават със сабя, върху която е гравирано името им.

Следете актуални новини около конкурса „Мъж на годината 2014" на сайта manoftheyear.bg, на неговата фейсбук страница и по Дарик радио.

 

 

 

Легенда / 2015 година

Петко Бочаров

Наградата в категорията "Легенда" получи журналистът Петко Бочаров и му бе връчена от журналистът Георги Тошев.   »

Специална награда на Дарик

Павел Койчев

Скулпторът Павел Койчев получи специална награда на Дарик радио, която му беше връчена от художникът Греди Асса.   »

Мис ТВ чар

Лиляна Боянова

Водещата на новините на bTV Лиляна Боянова спечели отличието "Мис TV чар".  »

Най-елегантен мъж

Кирил Домусчиев

Категорията "Най-елегантен мъж" бе представена за първи път нза церемонията през 2015 година. Отличието грабна собственикът на футболния клуб "Лудогорец" Кирил Домусчиев.  »

Киноекип на годината

Екипът на филма

За първа година по случай "100 години българско кино" бе създадена и нова категория "Киноекип на годината", а отличието отиде при екип на филма "Съдилището" с режисьор Стефан Командарев.  »

Иноватор на годината

Ивайло Пенчев

Отличието "Иноватор на годината" бе представено от вицепремиерът на България Румяна Бъчварова, която награди Ивайло Пенчев, за неговите бизнес постижения на световно ниво.  »