Алпинист, писател и параолимпиец са тримата избрани да се борят за достойната титла „Мъж на годината 2016“. От 19.12.2016 до 20.01.2017 на сайта manofheyear.bg стартира публичното гласуване в конкурса  „Мъж на годината 2016”, организиран за девета поредна година от Дарик радио.

По традиция, месец преди обяваването на тримата достойни за приза мъже, Академията съставена от журналисти от Дарик радио, представя своите номинации - имена на български мъже оставили отпечатък в полето на политиката, спорта, социалните дейности, културата, изкуството, или обикновени български мъже променили посоката на събитията с делата си.  

Тримата, които тази година събраха най-голям вот от членовете на Академията, председателствана от изпълнителния директор на медията Радосвет Радев, са:

  • Боян Петров - първият български алпинист изкачил осем осемхилядника, сред които: К2, Канчендзьонга, Манаслу, Макалу, Анапурна, Нанга Парбат, Гашербрум I и Броуд Пик.
  • Георги Господинов -  един от най-успешните млади български автори, както в родината, така и в чужбина. През 2016 е удостоен с одрен Св. св. Кирил и Методий “– първа степен
  • Ружди Ружди е български лекоатлет в дисциплините хвърляне на копие, мятане на диск и тласкане на гюле, параолимпиец. През 2016 година, на параолимпийските игрите в Рио, печели златен медал за България в дисциплина тласкане на гюле, подобрявайки световния рекорд. 

Всеки, който желае, може да даде гласа си за своя фаворит за титлата „Мъж на годината 2016“ на официалния сайт на конкурса manoftheyear.bg. Гласуването ще продължи до 20 януари 2017 г. включително.

За първи път в историята на конкурса сред номинираните има и параолимпиец. Изборът на Академията не беше никак лек. Сред имената на мъжете с голям борй точки се откроиха още Христо Комарницки и Росен Плевнелиев,  само няколко точки обаче не позволиха на двамата да застанат на челните позиции. Още имена на мъже, готови да дадат живота си в името на хората се откроиха в номинационните листи на Академията, а именно: Мартин Топалов - едно софийско момче, решено да си отреже дългата си коса, за да я дари на онкоболни, Стоян Ненов – първият българин с Пулицър, Тед Кочев – режисьорът, който ще снима филм за спасяването на българските евреи, планинските спасители, които качиха обездвижения Влади Гюров на Мусала, скулпторът Христо Явашев – Кристо и др.  

Класацията, която всеки от членовете на Академията е съставил, ще бъде публична на сайта manoftheyear.bg.

През последните години с титлата „Мъж на годината“ бяха удостоени:

  • 2015 – волейболистът Владимир Николов
  • 2014 – физикът Теодосий Теодосиев
  • 2013 – боксьорът Кубрат Пулев
  • 2012 – спасителят-механик от кораба „Коста Конкордия” Петър Петров
  • 2011 – спасителят от магистрала „Тракия” Стефан Стойчев

Първият Мъж на годината, който получава като награда уникална сабя, е Христо Стоичков през 1994 г. Оттогава досега всички победители се награждават със сабя, върху което е гравирано името им.

Кой ще е „Мъж на годината 2016“ ще стане ясно на специална церемония на 28 февруари 2017 година в хотел Радисън в София. По традиция, на събитието ще бъдат отличени с почетни грамоти и успели българи в други категории.

Следете актуални новини около конкурса „Мъж на годината 2016” на сайта manoftheyear.bg, на неговата фейсбук страница и по Дарик радио.