На 28.02.2017 г., в хотел Радистън (София, пл. Народно събрание 4) се състоя церемонията по обявяване  на „Мъж на годината" 2016”, организирана от Дарик радио. 

С най –много номинации от Академия Дарик за 2016-та година бяха алпинистът Боян Петров, писателят Георги Господинов и параолипмиецът Ружди Ружди. 

По време на публичното гласуване на сайта manoftheyear.bg, (от 20.12.2016 до 20.01.2017)  своите предпочитания за следващия носител на парадната сабя изразиха мъже и жени от цяла България на възраст от 16 до 75 години. Интересен факт е, че тази година сред гласувалите най-активни и за тримата номинирани са жените на възраст между 25 и 45 години. Събраните гласове на публиката определиха и новият Мъж на годината 2016 - Боян Петров! 

Как гласува публиката? 

София и големи градове: 76 % 

Малки градове и села: 24 %

Мъже: 42 %

Жени: 58 %

Над 25 години: 65 %

Под 25 години: 35 %

От гласувалите за алпиниста Боян Петров съотношението  жени/мъже е  58:42 

От гласувалите за писателят Георги Господинов съотношението  жени/мъже 68:32.

От гласувалите за Ружди Ружди съотношението  жени/мъже  54:46 .

През последните години с титлата „Мъж на годината“ бяха удостоени:

2015 – волейболистът Владимир Николов

2014 – физикът Теодосии Теодосиев

2013 – боксьорът Кубрат Пулев

2012 – Петър Петров, спасителят-механик от кораба „Коста Конкордия”

2011 – Стефан Стойчев, спасителят от магистрала „Тракия”

Повече за Академия Дарик:
Академията е председателствана от изпълнителния директор на Дарик радио Радосвет Радев и в нея участват 17 журналисти от медията. В края на всяка година те дават своите номинации за най-отличилите се мъже през изминаващата година.
Сред членовете на Академията са програмния директор на медията Константин Вълков, програмният координатор Маринела Величкова, отговорният редактор „Информация” Ангел Иванов, Людмил Кърджилов – управител на Дарик Носталжи, главните редактори на регионалните станции в Пловдив и Варна - Лалка Златанова и Наталия Господинова, водещите Венци Димов, Драгомир Симеонов, Йовка Йовчева, Кирил Вълчев, Михаил Дюзев, Ники Кънчев, Николай Александров, Нина Александрова и продуцентът на „Гонг” Томислав Русев. Почетен член на Академията е Христо Пеев - създател на конкурса „Мъж на годината”. По регламент всеки от тях изготвя своя класация от петима мъже, където подреждането от първо до пето място носи определен брой точки. Тримата, събрали най-голям вот от гласовете на Академията, са номинирани за „Мъж на годината "2016” и за тях гласува публиката, отреждайки и кой ще вземе титлата!