Facebook

Мъжете

Бойко Борисов - „Мъж на годината“ 2006

Sofia Photo Agency

През 2006 Бойко Борисов става "Мъж на годината" за втори път. И това след като главният прокурор Борис Велчев и Станимир Стоилов, по онова време треньор на "Левски" /и двамата номинирани за "Мъж на годината/, изненадващо се отказват от участие в надпреварата. Случилото се е абсолютен прецент. Бойко Борисов настоява да няма бляскава церемония и получава наградата си в сградата на Столичната община. Неизразходваните за церемонията около 20 000 лева генералният спонсор Johnnie Walker на конкурса дарява на Дома за ветерани на културата в квартал "Захарна фабрика".

Кои са битките, които си струва да води един мъж днес?

Както винаги, важните битки са за оцеляване. Да оцелееш в бизнеса и в живота.

А защо има дефицит на мъжкото?

Защото мъжете се еманципираха и станахме за смях. Станахме крехки създания, които се нуждаят от внимание, нежност, грижи. Българката обаче е велика работа – ражда, гледа деца, работи, чисти. Мъжете са като лъвовете – мързеливи, лениви. И аз предпочитам да работя с жени, защото са много по-верни, по-принципни, по-малко корумпирани.

Кога разбрахте, че не ви се налага да водите битки с жените?

Никога не съм воювал с жените. Винаги съм се разбирал с тях. С Цветелина бизнесът сме го правили навремето напълно равнопоставено. Слушал съм я с часове, учех се от нея.

Четете ли какво пишем за вас ние, журналистите?

В началото много четях и много се интересувах от всичко, което се пише за мен. Но спрях да чета вестници. Избягвам и новини да гледам, защото в последните месеци - независимо че твърдо заявих, че няма да се кандидатирам за президент, от сутрин до вечер, която и медия да пуснете, все едно и също. Навсякъде е това: "Борисов казал нещо, щял да подкрепи този, нямало да подкрепи онзи…". Платени политолози и социолози казват това, което са им поръчали от централите, не се съобразяват с реалната действителност.

Колко време ви трябва, за да разберете, че някой е от вашата кръвна група?

От спорта имам усет към играчите. Каратето ми даваше възможност да се взирам в очите на хората, с които се биех. Там винаги се разчита страх, ярост, гняв, подлост. Очичките са важно нещо.

Кой от политиците у нас ви е интересен?

Доган е най-големият. Ние нямаме друг политик от неговата класа. Дори и мълчанието му е мъдрост. Доган познава прекрасно историята на България, манталитета на българина – манталитет на предател. Доган знае, че в никоя друга страна я няма поговорката: "Преклонена главица остра сабя не сече". Това е доказано през 500-те години робство – всеки, който е мълчал, е оцелял. Доган прекрасно го знае, седи си в конака горе, тегли си конците – на Станишев, на Първанов, на когото си иска.

Това ли е голямата битка, която предстои – между вас и Доган?

В момента чрез министрите си Доган ме държи в шах непрекъснато. Той е човек, който с минимум усилия и депутати в парламента постигна желаното. СДС на власт – той ги ръководи, БСП на власт – той ги ръководи, НДСВ на власт – той ги ръководи. Доган много добре знае, че аз без него няма да мога да направя нищо, че българите не могат да се коалират, не могат да се разбират помежду си. Знае, че с огромния си финансов ресурс, с обръчите, както той ги нарича, има много верни хора навсякъде. Защото, който дава парите, той е силен. Така че реално битката е обречена, още преди да започне.

Мислите ли, че в близко бъдеще открито ще се изправите един срещу друг?

Ние и сега сме изправени, но много по-умно е от негова страна да не влиза в директен сблъсък. Много по-мъдро е. Той знае, че в един директен спор, аз ще го победя. А така той ще ме обезкърви и ме обезкървява. Чрез Джевдет Чакъров, Емел Етем. Оттук ти вземе пари, оттам глоби, размотава те с боклука, с екологията, с "Ела тук, ела там".

Какво очаквате да се случи след официалната поява на ГЕРБ?

Хората у нас имат нужда от избор. Едни ще ни харесат, други няма да ни одобрят. И ако сме достатъчно силни, се надявам да постигнем промяна. Ако сме по-силни – генерална промяна. Ако сме по-слаби – няма да има смисъл да станем едни от всички. Засега усещането ни е, че българите очакват ГЕРБ. Това е голяма отговорност. Много пъти са лъгани хората и вече искат да са сигурни в тези, на които ще се доверят. А е трудно да се намерят такива ангели.


*По материали от списание "Клуб М", декември 2006
Автор на оригиналното интервю: Пепа Витанова

МЪЖ НА ГОДИНАТА: