Facebook

Мъжете

Боян Петров - „Мъж на годината“ 2016

Боян Петров е носител на отличието „Мъж на годината” за 2016 г. и получи Офицерска-кавалерийска сабя от Кралство Сардиния от 1850 г., която по традиция се връчва всяка година на победителя в тази категория. Посланик на Боян Петров по време на церемонията беше проф. Христо Пимпирев. 

Боян е роден на 7 февруари 1973 г. в София, по професия е зоолог, еколог, спелеолог и алпинист, работи в Националния природонаучен музей в София. Той e първият български алпинист изкачил осем осемхилядника, сред които: К2, Канчендзьонга, Манаслу, Макалу, Анапурна, Нанга Парбат, Гашербрум I и Броуд Пик и първият диабетик, качил се на височина над 8000 м без кислород. Той е 35-тият човек, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни. През 2014 г. изкачва третия по височина връх в света Кангчендзьонга в Хималаите (8586 м). Два месеца по-късно изкачва Броуд Пик в планината Каракорум (8047 м). Осем дни след това Петров става първият българин, изкачил най-опасния връх в света и втори по височина - К2 (8611 м). През 2016 за 86 дни Боян покори и смъртоносните върхове Анапурна, Макалу и Нанга Парбат. 

В надпреварата за „Мъж на годината 2016“, само с няколко точки разлика от първото място останаха Георги Господинов, един от най-четените и най-превеждани български автори след 1989-а. и Ружди Ружди- българският параолимпийски лекоатлет в дисциплините хвърляне на копие, мятане на диск и тласкане на гюле. През 2016 година, на параолимпийските игрите в Рио, печели златен медал за България в дисциплина тласкане на гюле, подобрявайки световния рекорд.

Посланик на Георги Господинов по време на церемонията беше издателят Манол Пейков, а на Ружди Ружди - личният му треньор Радостин Тодоров.

МЪЖ НА ГОДИНАТА: