Facebook

Номинираните

Манол Пейков

Манол Пейков

Манол Пейков е пловдивски общественик, издател, преводач и политик собственик на издателство “Жанет 45”, носител на националната награда "Христо Г. Данов" (2016). Номинацията му в конкурса „Мъж на годината“ е издигната от журналистите в Дарик заради активната му доброволческа дейност за събиране на финансова и материална помощ за пострадалите от войната хора в Украйна, и от земетресенията в Турция и Сирия.


През ноември 2022 г. Манол Пейков призовава обществото, чрез социалните мрежи, за събиране на средства за закупуване на бензинови генератори за бомбардираните градове в Украйна. Веднага откликват множество дарители и само за 5 дни бива събрана сумата от 250 000 лв. До днес кампанията е все още активна със събрани над 1 100 000 лв. и осигурени (купени или дарени) близо 450 генератора.

Само три месеца по-късно, на 6 февруари 2023, светът осъмна с разрушенията от безпощадното земетресение в Турция и Сирия. Този път за по-малко от 24 часа, отново с акция на Манол Пейков, в помощ на пострадалите са събирани от дарители 220 000 лв. В близките дни сумата достига до 1 300 000 лв., а допълнително конвои от тирове с дарения от първа необходимост тръгват всеки ден от Пловдив и Стара Загора към хората отвъд границата.

Снимка: личен архив

» Всички номинирани